Aika aktivoitua!

Share |

Sunnuntai 13.8.2017 - Niina Koponen


Sote- ja alueuudistus puhututtaa ja koskettaa tavalla tai toisella meitä kaikkia, sillä hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä palveluita tarvitsemme taatusti jokainen elämämme aikana.

Yksi iso kysymys näiden isojen uudistusten valmistelutyössä on erityisesti tämä: Millaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä alueellamme tehdään nyt ja tulevaisuudessa?

Jotta saadaan mahdollisimman todenmukaista ja asiakaslähtöistä tietoa uudistusten valmisteluvaiheeseen sekä päätösten teon tueksi, on hyvä pohtia, kuinka hyvin olemme itse kukin näissä uudistuksiin liittyvissä valmisteluissa mukana: vaikuttamassa, tuomassa erilaisia tarpeita ja toiveita esiin?

Nyt on viimeistään aika aktivoitua!

Moni ehkä pohtii, kuinka ihmeessä minä yksittäinen henkilö saisin ääntäni kuuluviin? Onko sillä yksittäisellä äänellä mitään merkitystä? Kuuleeko ja kuunteleeko kukaan aidosti juuri minun tarpeitani? Miten voisin vaikuttaa?

Aktivoitua voi monella tapaa. Tässä muutama vinkki ja väylä omille kannanotoille sekä omalle vaikuttamistyölle:

-        Ota yhteyttä oman alueen sote- ja alueuudistuksen valmistelijoihin, kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien viranhaltijoihin ja edustajiin sekä kuntapäättäjiin.

-        Ota yhteyttä erilaisiin hyvinvointityöryhmiin ja neuvostoihin sekä oppilaitosten ja seurakunnan edustajiin, joilla on vaikutusvaltaa.

-        Tee listaa itselle tärkeistä järjestötoimijoista sekä teemaan liittyvistä hankkeista, ja hyödynnä näiden järjestöjen edustajien ja asiantuntijoiden osaamista ja verkostoja vaikuttamistyössä.

-        Tee aloitteita, mielipidekirjoituksia ja kannanottoja julkisesti.

-        Seuraa mediaa, mainontaa ja osallistu erilaisiin teemaan liittyviin tapahtumiin ja työpajoihin.

Menovinkkinä mainittakoon luontevasti tässä yhteydessä sote- ja maakuntauudistukseen liittyvä Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen aluekierros 2017 Mikkelissä Konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa 5.9.2017. Tilaisuuden tavoitteena on tukea kuntien ja maakuntien monialaista valmistelutyötä, yhteisen tahtotilan muodostamista ja yhteistyötä. Tilaisuudessa tunnistetaan vahvuuksia ja kehittämiskohteita, eri väestöryhmien tarpeita sekä verkostoidaan kuntia, maakuntia ja järjestöjä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteuttamisessa osana sote- ja maakuntauudistusta.

Lisätietoja tästä vaikuttamismahdollisuudesta löydät täältä.

Ja ilmoittautua mukaan voit esimerkiksi tämän linkin kautta.

Nähdään siellä?

:) Niina

Kirjoittaja on Hyvinvointikumppanuus Etelä-Savossa hankkeen tiedottaja ja hyvinvointiasiantuntija.

Avainsanat: vaikuttaminen, aktiivisuus, sote- ja maakuntauudistus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini