Kaikilla on lupa tehdä toisin

Share |

Keskiviikko 21.12.2016 - Maiju Konttinen


Hyvinvointikumppanuus Etelä-Savossa-hanke on johdatellut kuluneen syksyn aikana kansalaistoiminnan, kuntien ja sote-alueen välisen yhteistyön ja toimintakulttuurin äärelle mm. erilaisten kartoitusten, keskustelujen, tilaisuuksien ja yhteistyöskentelyjen siivittämänä. Itselleni on viime aikoina eri yhteyksissä tarjoutunut tilaisuus tarkastella lähemmin sitä, mitä hankkeemme syksy on pitänyt sisällään. Syksyn aiheista keskustellessa esiin ovat nousseet mm. sote- ja maakuntauudistusten vaiheet ja vaikutukset Etelä-Savossa, paikallisen hyvinvointipolitiikan tulevaisuusnäkymät sekä digitalisaation ja erilaisten kokeilujen tuomat mahdollisuudet. Itselleni juuri nyt päällimmäisenä mielessä näistä kaikista lukuisista teemoista on ajatus siitä, että kaiken tämän äärellä osaisimme katsoa asioita eri näkökulmista. Uskaltaisimme kokeilla. Tämän ajatuksen äärelle haluan johdatella seuraavien varsin ajankohtaisten ja mielestäni kokeilukulttuuria hyvin kuvaavien lainauksien kautta:


Uskaliaat ideat ovat kuin eteenpäin liikutetut shakkinappulat. Ne saatetaan syödä, mutta ne voivat aloittaa voittoisan pelin. — Goethe

Onnistuminen on asenne. Se on avoimuutta uusille ideoille, halukkuutta kuunnella, innokkuutta oppia, halua kasvaa ja joustavuutta muuttua. — BJ Gallagher.

Mitä ajatuksia nämä sinussa herättävät? Mitä on kokeileminen? Minkälaisia mielikuvia se sinussa herättää?

Tällainen uskaltamiseen ja ideointiin herättelevä kulttuuri ei tarkoita tai pois sulje sitä, että vanhat hyväksi havaitut toimintamuodot eivät voisi jatkua. Päinvastoin, historiasta meillä on varmasti paljon vielä opittavaakin. Kuitenkin niin, että katse on tulevassa. Parhaimmillaan vanha ja uusi istuvat luontevasti vierekkäin palvellen parasta mahdollista lopputulosta.

Toimintakulttuuri, joka ruokkii kokeilemaan ja uskaltamaan aina vain uudelleen, uudelleen ja uudelleen, on varsin tavoiteltava tila. Mieleeni on vahvasti jäänyt edellisvuotinen tilaisuus Kuntamarkkinoilta, jossa minulle tarjoutui mahdollisuus olla läsnä eräässä tämän teeman äärelle keskittyvässä keskustelussa. Aiheena oli kokeilukulttuurin edistäminen kansallisena ja paikallisena haasteena. Hallitus oli tuolloin vastikään näkyvästi linjannut kokeilukulttuurin tulevaisuuden suunnaksi. Sen myötä on asian tiimoilta herännyt monenlaista aktiivista liikehdintää niin valtakunnallisella kuin paikallisella tasolla. Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Kaija Majoinen sanoi tuolloin mielestäni hyvin todetessaan, että kompleksisessa toimintaympäristössä on ryhdyttävä tekemään toisin. Ei voi vain suunnitella ja selvittää, vaan on myös rohkeasti kokeiltava. Mielessäni mietin, että tuo toisin tekeminen ja ajatteleminen kuvastaa hyvin juurikin kehitysmyönteistä toimintakulttuuria. Se on hyvä ponnahduslauta uusille aluille ja sitä meidän on hyvä vaalia. Tällainen orientaatio haastaa myös johtamisen, joka on varmasti edelleen paitsi vankasti tietoon pohjautuvaa, mutta yhä enenevissä määrin tulisi sen olla myös innostavampaa ja mielikuvitusta vapauttavaa. Tuon taannoisen keskustelun yhteydessä nostettiin esiin myös tietoa Otakantaa.fi -portaalin tutkimustuloksista. Otakantaa.fi on kaikille avoin, moniääninen kansalaisten, hallinnon ja päätöksentekijöiden kohtauspaikka. Sen kyselytutkimuksessa vahvistui se seikka, että suurimmat esteet kokeilukulttuurin käyttöönotolle ovat asenteet ja byrokratia. Tämän voinee monessa havaita.


Näiden keskustelujen äärellä mieleeni nousi se, kuinka suuressa roolissa tässä on viestintä ja esimerkin voima. Muutos on ennen kaikkea viestimistä. Kuinka viestiä ympärilleen, että kaikilla on lupa tehdä toisin? Kaikilla on lupa kokeilla? Se vaatii vain rutkasti luottamusta ja kunnioitusta toinen toisiamme kohtaan. Kuinka hienoa olisikaan, jos ympärillä heräilisi erilaisia kokeilukeskittymiä niin omassa lähiympäristössämme kuin laajemmin yritys- ja elinkeinoelämässä. Onhan meillä jo nyt hienoja kokeiluja ja uusia ituja niin valtakunnallisella kuin paikallisella tasolla: On mm. luomuun ja uusiutuvaan energiaan pohjautuvaa kehittämistyötä, Slushit, startup-yritykset ja huikeaa pääomaa digitalisoituvassa koulutusmaailmassa. Uskon, että näiden kaikkien takana on ollut myös ajatus, että asioita ei ole haluttu ja pyritty suunnittelemaan kuoliaaksi, vaan on lähdetty rohkeasti kokeilemaan.

Mitä sitten, jos epäonnistumme? Voisimmeko ajatella, että sekin vie meitä eteenpäin? Mitä jos opettelisimme juhlistamaan myös epäonnistumisiamme? Ehkä voisimme sitä kautta hiljalleen voimistaa sellaista ekosysteemiä ympäristössämme, jossa tämä oivallinen kokeilukulttuuri kehittyisi vielä voimallisemmin yleisen ilmiön suuntaan, jokaisen meidän orientaatioksi, näkyväksi toiminnaksi kansalaisen arkeen.

Nämä pohdinnat on hyvä lopettaa edesmenneen laulaja-lauluntekijä Juice Leskisen sanoihin:
”On helppoa olla samaa mieltä,
on helppoa olla mieletön,
vaan enemmän löytää,
kun poikkeaa tieltä
ja oikaisee läpi metsikön.”

Lopuksi haluan lämpimästi kiittää kaikkia yhteistyöstä, kohtaamisista & antoisista keskusteluista, jotka ovat rikastuttaneet syksyämme. Palaamme blogin äärelle taas ensi vuoden alusta.

Rauhaisaa joulua ja kokeilurikasta ensi vuotta kaikille toivottaen,


Maiju Konttinen
Hankepäällikkö
Hyvinvointikumppanuus Etelä-Savossa -hanke

Avainsanat: kokeileminen, uskaltaminen, muutos


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini